Pantheon i Roma er en av de best bevarte, kanskje den best bevarte, bygningen fra antikkens Roma, og Pantheon er et symbol på velstanden og kunnskapen Romerriket var i besittelse av.
Pantheon ble opprinnelig bygget som et tempel for hedenske guder. Det var veldig mange av dem, og navnet Pantheon stammer fra de to greske ordene “pan” (som betyr alt eller alle) og “teon” (som betyr guddommelig).
Pantheon ble oppført i perioden 118-125 e.Kr. av keiser Hadrian. Grunnen til at Pantheon er blitt så vel bevart er antageligvis at den bysantiske keiser Fokas ga Pantheon som gave til pave Bonifatius i 609 e.Kr. og at Pantheon så ble innviet som kristen kirke, tempelets navn ble endret til “Santa Maria ad Martyes” eller “Santa Maria dei Martiri”.
Pantheon har vært i kontinuerlig bruk helt siden oppførelsen og brukes fortsatt den dag i dag, både til gudstjenester og som gravsted. To italienske konger og en dronning er gravlagt i Pantheon, det samme er malerne Raphael og Peruzzi og komponisten Corelli.
Pantheons historie
Pantheon ble bygget av keiser Kadrian i perioden 118-125 e.Kr. som et tempel for de mange hedenske gudene.
Pantheon ble oppført på samme sted som det tidligere var bygget et tempel. Dette tempelet ble opprinnelig bygget i 27 e.Kr. under konsul Agrippa og så gjenoppbygget etter en brann i 80 e.Kr. av Domitan. Etter et lynnedslag i 110 e.Kr brant tempelet ned til grunnen.
Dette er årsaken til at man på Pantheons fasade kan lese følgende inskripsjon: M. AGRIPPA.L.F.COSTERTIUM.FECIT, som oversatt betyr omtrent “Marcus Agrippa, sønn av Lucius, bygget dette i sitt tredje konsulat”.
Den opprinnelige bruken av Pantheon er fortsatt ukjent. Det eneste man vet, er at det ble betraktet som et tempel – imidlertid ligner det ikke på andre templer fra samme periode.
Bygningen
Den store kuppelen er et av Pantheons berømte kjennetegn. Den er 43 meter høy og 43 meter i diameter og var verdens største kuppel i 1300 år, frem til katedralen i Firenze ble bygget i 1436.
Å oppføre en så stor kuppel må ha vært en enorm utfordring, og den fremstår den dag i dag som en imponerende prestasjon. Romerne løste utfordringene med kuppelens enorme vekt ved å konstruere svært tykke vegger i bunnen og tynnere vegger høyere opp.
De brukte også tyngre og sterkere materialer i bunnen og lettere materialer på toppen.
Veggene er mer enn seks meter tykke i bunnen av kuppelen, mens de bare er litt over en meter tykke på toppen. Selve skjelettet er konstruert med buer som sammen kan bære den meget store vekten.
På toppen av kuppelen slipper den store åpningen, mer enn åtte meter i diameter, inn det eneste lyset i Pantheon. Åpningen kan ikke lukkes, og derfor kan det regne inn i Pantheon. Av den grunn heller gulvene litt, slik at vannet føres til dreneringsrør under gulvet.
De som besøker Pantheon, blir først møtt av en enorm overbygget forhall. Forhallen består av 16 søyler, åtte i den første rekken og deretter fire i de to neste rekkene. Søylene ble hugget ut i Egypt og deretter ble de mer enn 60 tonn tunge søylene transportert til Roma.
Opprinnelig var forhallens tak laget av bronse, men dette ble fjernet av pave Urban VIII. Noe av denne bronsen ble faktisk brukt av Bernini til å lage baldakinen til Peterskirken.
Opprinnelig var Pantheon bekledd med marmor og dørene var laget av bronse, som var forgylt med ekte gull. I årenes løp har de verdifulle materialene enten blitt fjernet eller stjålet. I trekanten over forhallen var det opprinnelig en skulptur som illustrerte gigantenes kamp, og i dag kan man fortsatt se hvor denne skulpturen tidligere var.
Innvendig
Innvendig er Pantheon formet som en sylinder, og man antar at kuppelen skulle symbolisere himmelhvelvingen. Kuppelen er bygget opp av fem ringer, eller etasjer, med 28 “sunkne paneler” i hver ring. I dag er panelene litt kjedelige å se på, men man tror at de opprinnelig har vært dekorert med ornamenter.
Gulvet er det opprinnelige marmorgulvet, og det kvadratiske mønsteret står i skarp kontrast til den sirkulære kuppelen.
Generelt er den innvendige utsmykningen ikke særlig imponerende sammenlignet med andre attraksjoner i Roma. Flere konger er begravd i Pantheon, du finner gravene deres under en lampe som brenner til ære for Kong Victor Emmanuel. Kong Umberto I og hans dronning Savoia er også begravd her.
Kleskode
Pantheon er, til tross for at den ikke ser slik ut, en kirke. Når du besøker kirker i Italia, er det et tegn på respekt å være “anstendig kledd”, dvs. ikke med shorts, korte skjørt eller bare skuldre.
Når det er sagt, er det så vidt jeg vet ingen vakter som stanser deg hvis du ikke er kledd i tråd med kleskoden, slik det er i Peterskirken.
Billetter og priser
Det er gratis adgang til Pantheon.
De fleste besøkende bruker bare 10-20 minutter inne i Pantheon og du kan derfor forvente korte køer, hvis det overhodet er kø. Hvis du vil være sikker på at du ikke havner opp med en stor mengde turister, kan det anbefales å besøke Pantheon om kvelden.
Åpningstider
Pantheon er åpen hver dag.
Mandag til lørdag: 9:00 til 18:30
Søndag: 9:00 til 13:00
Hvordan kommer man seg til Pantheon?
Adressen er: Piazza della Rotonda, Roma
Pantheon ligger i sentrum av det antikke Roma og det er derfor ingen metrostasjon like ved. Du kan gå fra Piazza Navona, eller ta en av turistbussene hvor du kan gå av og på som du vil.
Tips og tricks
Tilbring også litt tid på Piazza delle Rotonda, hvor det er massevis av hyggelige kafeer, barer og restauranter.
Har du lest?
- Hvor bør man bo i Roma – min store guide til, hvilke områder du bør velge og hvilke du bør unngå.
- Metro og busser i Roma – les alt om billetter og billettyper, priser, se rutekart og mye mer.
- Romas bydeler – les alt om bydelene og bli klokere på Roma.